Cunosc multe persoane care nu consumă pâine deloc, pentru mine însă parcă-i un mister, oare cum e posibil? Și nu neapărat pentru că consum multă, dar să am pe masă măcar o bucățică. Mai ales când e vorba de o salată de roșii cu ulei de măsline, sau un humus de casă bine pregătit, ori un ghiveci de legume coapte pe rug. Cum să mănânci toate aceste bunătăți fără pâine?
Pâinea este unul dintre cele mai vechi produse alimentare, datând încă din era neolitică, primele feluri fiind produse din terciuri simple de cereale. Iar descendente ale acestor tipuri de pâine timpurii se mai consumă încă și astăzi în întreaga lume. De exemplu tortilla în Mexic, chapati în India, turte de orez în Scoția și încă multe altele;
Se presupune că pâinea dospită a apărut pentru prima data în Egipt prin secolul XII înaintea lui Hristos, apoi în Grecia, apoi s-a extins în toată lumea. Deci aproape întotdeauna oamenii au avut pâine pe masă, iar avand aceasta simplă hrană disponibilă, s-au construit așezări omenești, apoi orașe, apoi o lume.
Pâinea este un produs sănătos pentru corp și creier, ba unul foarte necesar pentru susținerea sănătății și a nivelului de energie optim. Însă ca și orice alt produs alimentar, trebuie consumat corect, de evitat abuzul și de informat vis-a-vis de cantități și aport nutrițional.
Ca și toate restul produselor alimentare bune și sănătoase pentru corp, întotdeauna alege mâncarea care a fost crescută natural și aproape de natură. Bunăoară făina, ai grijă să fie una măcinată din bobul de grâu întreg, să nu fie înălbită și să nu conțină adaosuri sintetice. Făina măcinată din bobul de grâu întreg, se mai numește făină integrală și include și germenii și tărâțele. Din acest motiv este foarte nutritivă, bogată în proteine, fibre, minerale și vitamine, are o densitate de gluten mai joasă, ulterior necesită mai puțin efort la frământat dar și mai puțină energie pentru digerat. Deci pâinea fabricată din făină integrală, datorită conţinutului de substanţe nutritive și a proprietăţilor acestora, asigură un aport important de glucide complexe, proteine, fibre, vitamine, minerale, având în acelaşi timp un conţinut scăzut de calorii.
Dacă-ți permiți un astfel de lux, atunci cumpară făină direct de la moară, sau cel puțin din surse sigure. Același lucru se referă și atunci cand cumperi pâine coaptă gata. Poate chiar ai ocazia să afli mai multe despre producător, dar și despre produs? Întotdeauna pune-ți întrebări, obișnuiește-te să fii incomod atunci cand iti trebuie. Dar cel mai bine, încearcă să faci pâine acasă. Îți promit că o să-ți aducă un buchet de emoții de fericire. Te îndemn să nu-ți fie frică să consumi pâine, mai ales pe cea plămădită și frământată cu propriile mâini și suflet, cu grijă față de sănătate, dar și față de mediul înconjurător.
Las aici o formulă de pâine cu făină integrală și maia. Sau mai simplu spus, pâine țărănească.
Ingrediente
- 730 g apă
- 450 g făină integrală
- 450 g făină albă
- 630 g apă + 100 g apă
- 17 g sare
- 150 g maia la punctul maxim de fermentare
Metoda de lucru
Într-un vas încăpător, amestecă apă, maiaua și făinurile doar până când toată făina este bine hidratată. Lasă aluatul la autolyse într-un loc călduț și ferit de curenți, pentru 2 ore.
După ce timpul de autolyse a expirat, adaugă sarea și restul de apă (cele 100 g) și frământă aluatul pentru 5-7 minute, sau până observi că se dezvoltă lanțul de gluten (aluatul se leagă, devine lipicios și neted). Lasă aluatul să se odihnească pentru 30-60 de minute.
După ce aluatul s-a odihnit, vei face primul set de întinderi & împăturiri (fold & stretch) sau după dorința, poți urma metoda de coil folding. Personal, îmi place să folosesc această metodă atunci când lucrez cu o cantitate de aluat mai mare, sau când aluatul conține un nivel de hidratare mai înalt.
În total vei executa 3-4 seturi de întinderi & împăturiri, cu pauze de 30-60 de minute între ture.
După cele 3-4 seturi de întinderi & impaturiri, lasă aluatul la dospit la temperatura camerei pentru 3-5 ore, sau până a crescut 60-70 % din volumul total (adică nu lasă aluatul să ajungă la punctul maxim de fermentare, ci undeva 60-70%, de altfel riști să-l supradospești).
După ce aluatul a crescut bine, răstoarnă-l pe blatul de lucru ușor înfăinat și împarte-l in două bucăți. Dă-le o pre formă rotundă, acoperă-le cu un prosop și lasă-le la odihnit pentru minim 15 minute.
După pauza de 15 minute, dă formă finală pâinilor și transferă-le în bannetoane bine înfăinate. Acopera-le cu un prosop și da-le la frigider pentru dospirea finală, între 8-12 ore, sau cel mai bine peste noapte.
A doua zi dimineața, preîncălzește cuptorul la 250 C, alături de vasul de fontă cu capac, pentru cel puțin 40-60 de minute.
Scoate pâinea din frigider, cresteaz-o și pune-o în vasul de fontă fierbinte.
Vei coace pâinea cu capac primele 20 de minute, apoi vei scoate capacul și vei mai lasa painea in cuptor pentru încă 15-20 de minute, sau până e rumenă și aurie. Procedează la fel și cu cea de a doua pâinica. Lasă pâinicile să se răcească pe un grătar și taie-le doar după ce s-au răcit complet.