Prieteni, vă salut pe toți și vă invit la o porție de popcorn cu caramelă!

Mulți dintre voi a-ți fost curioși să aflați rețeta și procesul de pregătire, de aceea mă grăbesc să o las aici, mai ales că e o gustare foarte ușor de pregătit, dar și o idee numai bună de cadou pentru cei dragi in ajunul sărbătorilor de iarnă.

Această rețetă e foarte simplă și deși necesită atenție la pregătire, nu aveți nevoie de termometru ca in cazul altor metode. Aveți grijă doar să folosiți un vas de mărime medie și o lingură pentru amestecat cu coadă mai lungă, pentru a evita eventuale accidente.

E foarte important să ține-ți copiii departe de bucătărie in timpul pregătirii caramelului!

Rețeta indică in lista de ingrediente bicarbonat de sodiu și sirop de zahăr (sau glucoză). Siropul este opțional, insă ambele ingrediente au rolul de a ajuta începătorii (in caramelă), să evite o opțională cristalizare a zahărului in produsul final. Ambele ingrediente ajută la descompunerea moleculelor de zahăr brun și la prevenirea cristalizării acestora.

Veți mai observa că atunci când adăugați bicarbonatul de sodiu, caramelul va începe să se spumeze. Această spumă se datorează dioxidului de carbon, rezultat al reacției chimice dintre zahărul brun și siropul de zahăr (sau glucoză). În esență, bicarbonatul de sodiu permite caramelului să aibă o textură mai moale, mătăsoasă, care se lipește de floricelele de porumb și le împiedică să se întărească înainte să fie uniform acoperite.

Ingrediente

  • 80 g boabe de porumb pentru popcorn
  • 4 linguri ulei vegetal (eu am folosit de cocos)
  • 80 g unt
  • 150 g zahăr brun
  • 50 g sirop de zahăr sau glucoză
  • un vârf de sare
  • ¼ linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță extract de vanilie

Metoda de lucru

Mai intii pregătește floricelele de porumb. Într-un vas încăpător cu capac, pune uleiul și boabele de porumb. La foc mediu spre mare, pregătește popcornul scuturând cratița pentru o distribuire uniformă a boabelor, pină se deschid toate. Lasă popcornul in cratiță la cald. Pornește cuptorul la 200 F/ 90 C. Pregătește o tavă cu hârtie de copt. Într-un vas de dimensiune medie topește untul, adaugă zahărul brun, siropul de zahăr (sau glucoza) și sarea. Amestecă pină se omogenizează. Cind începe să clocotească, fierbe caramelul 2 minute amestecând fără pauză. Scoate vasul de pe foc, adaugă bicarbonatul de sodiu, extractul de vanilie și mai amestecă o dată. Răstoarnă floricelele de porumb peste caramelă și amestecă pină sint uniform acoperite. Răstoarnă popcornul caramelizat in tava de copt și dă-l la cuptor pentru 35-45 de minute, amestecând la fiecare 15 minute. Cind vei scoate tava din cuptor, popcornul va fi ușor lipicios la atingere. Lasă-l la răcit 15 minute sau pină se stabilizează. Rupe popcornul in bucăți și savurează-l alături de cei ai casei.

Inchis ermetic, popcornul poate fi păstrat pină la o săptămină. De altfel, poate fi ambalat in pungi și oferit in dar familiei și prietenilor.