În acest articol îți explic cum să deshidratezi o maia, apoi cum să o re-hidratezi pentru a o putea folosi cu succes în articole de panificație. Această metodă îți oferă siguranța de a avea întotdeauna la îndemână o maia activă, chiar și atunci când pleci de-acasă pe perioade mai lungi, fără a te îngrijora de starea ei.

Dacă încă nu știi ce este o maia și cum se pregătește de la zero, atunci te invit să citești acest articol, ca să afli metoda mea pas cu pas, cum să dai viață unei noi culturi de maia.

Pentru a deshidrata o porție, maiaua trebuie să fie la punctul maxim de creștere, adică foarte activă și potentă. Pentru a face acest lucru, hrănește maiaua urmând rutina ta obișnuită, lăsînd-o să crească în voie până își dublează sau triplează volumul. Între timp pregătește o foaie de copt sau un covoraș de silicon, pe care ulterior vei întinde într-un strat foarte subțire, maiaua bine crescută.

Cu ajutorul unei linguri sau spatule de patiserie, întinde cantitatea de maia dorită pe suprafața hârtiei de copt, apoi las-o la uscat într-un loc călduț, ferit de umiditate, preferabil însorit, pentru 12-24 de ore. Atunci când maiaua este bine deshidratată, se cojește singură de pe hârtia de copt, fără nici un efort. Fulgii de maia deshidratați se păstrează depozitați într-un vas cu capac, închis ermetic și ferit de umiditate. Termenul de păstrare este nelimitat.

Pentru a re-hidrata maiaua, se amestecă o cantitate egală de fulgi de maia deshidratați cu apă curată. De exemplu 50 g fulgi de maia + 50 g apă filtrată. Compoziția se acoperă cu capac și se lasă să se re-hidrateze pentru 8 ore, sau cel mai bine peste noapte.

A doua zi, vei adăuga peste compoziția de maia și apă, aceeași cantitate de făină. De exemplu 50 g fulgi de maia + 50 g apă filtrată+ 50 g făină. Vei amesteca bine compoziția și o vei lăsa să crească la temperatura camerei, urmând exact metoda pe care o foloseai la maiaua proaspătă. Se repetă tehnica de lucru până obții o maia activă care își dublează sau triplează volumul în maxim 8 ore.