Originea tartei cu lămâie vine din Franța - tarte au citron. De-a lungul anilor însă, a fost adaptată și modificată de nenumărate ori, iar în prezent ne putem bucura de multiple variații și gusturi ale acesteia.

Tarta clasică are la bază doar două elemente, crusta de Pâte Brisée și umplutura cu lămâie, care este turnată în crusta pre-coaptă și lăsată la cuptor până se rumenește și caramelizează complet. Pentru a accentua gustul acrișor al lămâilor, după preferință, tarta este decorată și servită cu bezea.

Pentru a pregăti acest desert, vei avea nevoie de o porție de aluat Brisée, vezi rețeta și modul de pregătire aici.

După ce pregătești aluatul, vei coace crusta la 200 C, folosind o greutate pe mijloc în primele 10-15 minute, apoi vei scoate greutatea, vei coborî temperatura cuptorului la 190 C și vei adăuga umplutura de lămâie.

Ingrediente pentru umplutura de lămâie

  • 150 ml suc de lămâie, aproximativ de la 3 lămâi
  • 5 ouă
  • 200 g zahăr
  • 100 g unt topit
  • coaja rasă de la cele 3 lămâi, doar partea galbenă

Metoda de lucru

Într-o oală, amestecă zahărul cu coaja rasă de lămâie. Acest lucru permite uleiurilor esențiale din lămâie să infuzeze zahărul cu aromă. Adaugă ouăle în zahăr și bate compoziția până devine albă și spumoasă. Adaugă sucul de lămâie, apoi încorporează untul încă fierbinte, amestecând repede ca să nu se coaguleze ouăle. Toarnă crema de lămâie peste crusta pre-coaptă. Coace tarta aproximativ 30-35 de minute. Este gata atunci când umplutura e aurie la exterior, iar pe mijloc se clatină ușor atunci când este mișcată.

Ingrediente pentru bezeaua italiană

  • 150 g zahăr
  • 60 ml apă
  • 60 g albuș de ou la temperatura camerei
  • un vârf de sare

Metoda de lucru

În vasul unui mixer, pune albușurile de ou, adaugă vârful de sare și începe să mixezi la viteză mică, până albușurile devin spumoase și cresc ușor în volum. Între timp, într-o oală cu fundul mai gros, adaugă zahărul, toarnă apa cu grijă fără să iasă zahărul pe margini prea mult. Pentru a nu permite siropului să se cristalizeze în timpul fierberii, nu vei amesteca compoziția. Pune vasul la fiert la foc mediu. Fierbe siropul până ajunge la temperatura de 116 C. Verifică temperatura folosind un termometru de patiserie. Când siropul a ajuns la temperatura de lucru, schimbă mixerul la viteză medie și adaugă siropul încet, lăsînd-ul să se prelingă pe partea interioară a bolului. După ce ai adăugat tot siropul, schimbă viteza medie spre mare și amestecă bezeaua până ajunge la temperatura camerei. Bezeaua poate fi folosită pentru decor.

Asamblează tarta cu lămâie și pune-o la frigider pentru 30-60 de minute înainte să fie servită.