Toate elementele rețetei acestui fel de tort, sunt prezente în numeroase cărți de bucate încă din secolul al XVI-lea, însă originea exactă a tortului rămâne necunoscută. Se știe că a fost inventat în Franța, însă nimic despre autorul acestuia. Cu toate acestea, sub domnia lui Napoleon Bonaparte, mai multe dintre cele mai sofisticate patiserii pariziene par să fi oferit spre vânzare un astfel de desert.

Tortul Napoleon, cunoscut și sub numele de millefeuille sau felie de vanilie, este probabil cel mai iubit desert în Rusia. Servit în restaurante sau gătit acasă, acest tort este printre primele alegeri pentru masa de sărbătoare. Tortul care se traduce ca o mie de straturi, a fost adus în Rusia la începutul secolului al XIX-lea și a fost gătit pe scară largă în timpul festivităților de după victoria din 1812 luată împotriva armatei franceze a lui Napoleon Bonaparte. Tortul a plăcut atât de mult rușilor încât după două secole, mulți consideră că acesta face parte din patrimoniul lor culinar național.

Urmând metoda clasică, acest tort se face din foi de foietaj crocante și cremă mousseline de vanilie. Însă în varianta rusească, metoda de pregatire a acestor foi a fost simplificată, scurtând timpul de pregatire aproape dublu. Chiar și așa, tortul iese fenomenal de gustos și atrăgător, iar gustul aproape identic cu cel original.

Ingrediente pentru foi (pentru un tort rotund de mărimea de 20-22 cm)

  • 375 g făină
  • 300 g unt rece
  • 1 ou
  • Un vârf de sare
  • O lingură oțet de mere
  • 110 ml apă rece

Ingrediente pentru cremă

  • 1 litru lapte
  • 150 g zahăr
  • 2 ouă
  • 60 g făină
  • 30 g unt
  • 1 păstaie vanilie de Madagascar (sau 1 linguriță pastă de vanilie)
  • 130 g unt la temperatura camerei

Metoda de lucru

Începe să pregătești baza tortului. În bolul unui robot de bucătărie, pune făina, sarea și untul rece tăiat cubulețe. Prin pulsații, amestecă compoziția pînă va arăta ca niște fulgi. Într-un pahar, amestecă oul, apa și oțetul. Masa lichidă trebuie să cântărească aproximativ 187 g. Adaugă compoziția din pahar deasupra masei uscate și mai pulsează până obții un aluat uniform. Învelește-l bine și pune-l la frigider pentru 1 oră. După ce aluatul s-a răcit, împarte-l  în 6 parți egale. Pe rând, întinde foile de grosimea 0.3-0.4 mm, împunge-le cu o furculiță și coace-le în cuptorul preîncălzit la 200 C, aproximativ 8-10 minute, sau până s-au rumenit frumos. Folosind un cerc de patiserie (sau o farfurie), îi vei da turtei formă rotundă. E important să le tai cât încă sunt fierbinți. Urmînd această metodă te vei asigura că toate turtele vor avea aceeași mărime, opus exemplului de a le tăia la început, care sporește probabilitatea că aluatul o să se deformeze de la temperatura înalta a cuptorului. Păstrează resturile rămase pentru decor.

Pentru a pregăti crema, pune laptele și păstaia de vanilie la fiert. Într-un vas separat, amestecă zahărul și ouăle. Adaugă făina și omogenizează bine compoziția. Cînd laptele a început să fiarbă, temperează amestecul de ouă, turnând unu, două polonice de lapte fierbinte și amestecând repede. Răstoarnă compoziția în laptele fierbinte și găteste crema pe foc mic aproximativ 3-5 minute, amestecând continuu. Când observi primele bule de clocot, mai ține cratița pe foc 30 de secunde și stinge focul. Adaugă cele 30 g de unt, scoate păstaia de vanilie, amestecă bine și transferă crema într-un vas curat pe care-l vei acoperi cu plastic de bucătărie. Lasă crema să se răcească la temperatura camerei, apoi o poți transfera la frigider până se răceste complet.

Când ești gata să asamblezi tortul, bate untul rămas cu ajutorul unui mixer până devine alb și pufos. Câte o lingură odată, adaugă crema fiartă peste unt. E foarte important să nu te grăbești ca să nu se separe crema din cauza temperaturilor diferite. Adaugă crema fiartă până o termini pe toată.

Asamblează tortul, decorează-l cu firimituri de la turtele păstrate și pune-l la frigider pentru minim 4 ore, sau cel mai bine peste noapte.

Poftă bună!