Tarta cu lămâie sau Tarte Au Citron, este un desert de origine franceză și are la bază două elemente simple, crusta și crema de lămâie.

În acest articol îți prezint cum se face tarta folosind un aluat clasic - pâte sablée și crema de lămîie fiartă- crème de citron.

Ca să te documentezi mai mult despre tipurile de aluaturi dulci folosite ca bază pentru tarte, îți recomand acest articol. Anume aici îți explic diferențele și metodele lor de pregătire.

Așa cum îți spuneam mai sus, pentru acest desert vom folosi un aluat sablée. Acest tip de aluat este unul foarte fraged, sfărâmicios, delicat, perfect pentru a accentua gustul ușor acid a tartei cu lămâie.

Pentru crème de citron, îți recomand să folosești suc de lămâie proaspăt scurs. Cele mai potrivite tipuri de lămâie pentru acest desert, sunt lămâile de tip MEYER sau YUZU, dar neapărat încearcă și varianta cu lămâie clasică, pentru comparație.

Lămâia de tip MEYER, este un hibrid între lămâia simplă, mandarina și pomelo. Are o coajă foarte subțire, formă rotundă, o cantitate mare de suc, este mai puțin acidă, iar gustul și aroma ușor dulce.

Lămâia YUZU pe de altă parte, se găsește mai greu în magazine, dar în schimb, sucul de YUZU poate fi achiziționat deja scurs și ambalat în magazinele de tip asiatic. Acest fel de lămâie nu prea poate fi comparat cu lămâia tradițională, pentru că are un gust și aromă florală, foarte parfumată, cu nuanțe delicate de toate citricele combinate împreună.

Ingrediente pentru pâte sablée | formă rotundă de 23 cm

  • 100 g făină
  • 15 g făină de migdale
  • 40 g zahăr pudră
  • un vârf de sare
  • 60 g unt, tăiat cubulețe
  • 3 g extract de vanilie
  • 20 g ou bătut (aprox. ½ de ou)

Ingrediente pentru crème de citron

  • 150 ml suc de lămâie
  • 150 g ou bătut (aprox. 3 ouă)
  • 120 g zahăr
  • 3 g gelatină
  • 75 g unt la temperatura camerei

Ingrediente pentru bezeaua Italiană | (opțional)

  • 150 g zahăr
  • 60 g (or ¼ cup) apă
  • 60 g albuș de ou (aprox. de la 2 ouă)

Metoda de lucru

Începe să pregătești aluatul sablée. În vasul unui mixer, combină făina, făina de migdale, zahărul pudră și sarea. Adaugă untul și folosind atașamentul de tip paletă, bate compoziția până devine de textura unor firimituri umede. Adaugă extractul de vanilie, oul bătut și mai mixează până obții un aluat moale și neted. Nu uita să cureți pereții vasului, ca să te asiguri că obții un aluat uniform, fără bucăți separate de ou. Adună aluatul într-un disc rotund și dă-l la frigider până se răcește complet. După ce aluatul s-a răcit complet, întinde-l în forma de copt, apoi transferă forma în congelator pentru 10-15 minute. Coace crusta pentru tartă la 180 C, cu o greutate pe mijloc în timpul primelor 10 minute, apoi scoate greutatea și mai lasă crusta în cuptor până se rumenește frumos, aproximativ încă 10-15 minute.

Cât baza tartei se răcește complet, pregătește crema de lămâie fiartă. În vasul unui bol, care ulterior va fi transferat deasupra unei băi de apă, combină sucul de lămâie, ouăle bătute și zahărul. Amestecând fără întrerupere, la foc mediu, gătește crema până începe să se îngroașe, aproximativ 10 minute. Între timp, hidratează gelatina într-un pahar cu apă rece. Când temperatura cremei ajunge la 60 C, scurge gelatina de apă și amestecând continuu, adaug-o în compoziție. Strecoară crema cu ajutorul unei site într-un vas curat și adaugă untul. Amestecă bine și transferă crema în crusta pregătită și răcită în prealabil. Crema de lămâie fiartă, trebuie să aibă o textură lucioasă, netedă și fără nici un fel de cocoloașe. Transferă tarta la frigider pentru 3 ore.

La sfîrșitul celor 3 ore, la dorință, poți pregăti o bezea Italiană pentru decor. În vasul unui mixer, pune albușul de ou, adaugă vârful de sare și începe să mixezi la viteză mică, până albușurile devin spumoase și cresc ușor în volum. Între timp, într-o oală cu fundul mai gros, adaugă zahărul, toarnă apa cu grijă fără să iasă zahărul pe margini prea mult. Pentru a nu permite siropului să se cristalizeze în timpul fierberii, nu vei amesteca compoziția. Pune vasul la fiert la foc mediu. Fierbe siropul până ajunge la temperatura de 116 C. Verifică temperatura folosind un termometru de patiserie. Când siropul a ajuns la temperatura de lucru, schimbă mixerul la viteză medie și adaugă siropul încet, lăsînd-ul să se prelingă pe partea interioară a bolului. După ce ai adăugat tot siropul, schimbă viteza medie spre mare și amestecă bezeaua până ajunge la temperatura camerei. Bezeaua poate fi folosită pentru decor folosind un sac de patiserie.

NB! Dacă nu ai un termometru de bucătărie dar vrei să decorezi tarta cu bezea, atunci poți folosi această rețetă, doar micșorând cantitățile în jumătate. Pentru că folosim mai multe tipuri de agenți de stabilizare în această rețetă (crema de tartar, oțetul alb, amidonul de porumb), această bezea își păstrează forma 24-36 de ore fără probleme.  


Dacă pe parcurs ai întâlnit dificultăți sau ți-au apărut întrebări, atunci mi le poți adresa aici.