O rețetă simplă pentru începători.

Bunica mea, înainte să dea pâinea la cuptor, îi făcea semnul crucii de trei ori. Zicea ea: cer binecuvântare de la Dumnezeu, ca să crească mare!

Când pâinea era gata, o aranja pe toată pe o măsuță mică una lingă alta și o învelea cu o față de masă albă, brodată cu flori de maci. Apoi zicea o rugăciune de mulțumire și se închina pină la pământ în fața icoanei. Își aranja ușor baticul căzut pe frunte și aprindea candela. Era sîmbătă seara, iar în sat se auzeau clopotele de la biserică care aminteau de vecernie.


Presupunând că deja știți tehnicile de bază de lucru cu aluatul pe maia, găsiți mai jos rețeta mea de pâine albă. Aveți grijă întotdeauna să folosiți o maia care a ajuns la punctul maxim de creștere/fermentare. După ce fac aluatul de pâine si după cele 3 etape de stretching & folding, îl las la crescut doar 70% din tot volumul. De exemplu, dacă aluatul meu creste de 4 ori în volum, eu îl las să crească pină ajunge la a 3-a parte din volumul total, după care îl transfer în bannetoane și-l dau la frigider pentru 4-10 ore. Celelalte 30% / a 4-a parte, va crește în cuptor în timpul coacerii.⁣ Încălzesc cuptorul la 450 F/230 C pentru 40-60 de minute înainte să dau pâinea înăuntru. La fel procedez și cu vasul și capacul acestuia.⁣ In primele 20 de minute, coc pâinea acoperită cu capac. Asta o ajută să crească în volum, datorită gazului de dioxid de carbon care încearcă să evadeze, iar capacul îl blochează înăuntru. După primele 20 de minute, scot capacul și mai las pâinea în cuptor pentru 20-25 de minute, sau pină se rumenește frumos.⁣

Rețeta de pâine albă cu maia

  • 350 g apă călduță⁣
  • 100 g maia la punctul maxim de fermentare⁣
  • 500 g făină cu indice înalt de proteină⁣
  • 10 g sare⁣

Metoda de lucru
Se pun toate ingredientele într-un bol, în ordinea indicată mai sus. Se amestecă cu o lingură de lemn, doar pină toată făina este încorporată. Se acoperă vasul și se lasă pentru 30 de minute la autolyse. După cele 30 de minute de odihnă, se frământă aluatul timp de 2-3 minute. Se lasă iar la odihnit. După încă 30 de minute, se face primul tur de streching & folding. Cu pauze de 30 minute, se repetă procedura de 3 ori. Se lasă aluatul la crescut pentru 4-5 ore, în dependență de temperatura din bucătăria voastră. Se răstoarnă aluatul pe masa de lucru și i se dă formă rotundă. Se lasă la odihnit pentru 15 minute. Se dă formă finală și se pune în banneton, se dă la frigider pentru 4-5 ore sau pe noapte. A doua zi se coace pâinea.

Spor la frământat!