Cu ocazia aniversării mele, m-am gândit să fac un tort simplu, cu blaturi subțiri, umed la textură și care merge bine atât la o ceașcă de cafea, cât și c-un pahar de vin de desert.

Am o atracție deosebită față de torturile clasice din copilăria mea, cele pe care mama le făcea la fiecare sărbătoare și care întotdeauna erau la pièce de résistance la sfârșit de masă, care ridicau exclamații de fericire și bucurie din partea invitaților.

Acest tort, este o adaptare a tortului clasic cu smântână. Am modificat blaturile adăugând cacao. Pudra de cacao neapărat trebuie să fie de calitate superioară, din boabe prelucrate cu alcali (substanțe care alcalinizează componența chimică). O cacao de calitate superioară este mai puțin acidă, are o culoare întunecată lucioasă, textură delicată, o aromă puternică de ciocolată și proprietăți antioxidante. Astfel, rezultatul final va fi unul remarcabil, extraordinar.

Pentru umplutură am ales să fac un adaos de citrice, pentru că se potrivește perfect cu ciocolata. Am folosit mandarine proaspete pe care le-am stors de suc, dar se potrivesc și portocalele sau lămâile Yuzu, pentru aromele sale florale.

La crema clasică de smântână, am adăugat frișcă, pentru a obține mai multă structură și stabilitate. După ce-am pregătit crema, am pus deoparte cam ⅓ din cantitatea totală, în care am amestecat pudră de cacao, dar acest pas este opțional.

Tortul meu a avut diametrul de 16 cm în lățime și cam tot atâta în înălțime, format din 12 turte subțiri. Dar poate fi făcut cu diametrul de 20 de cm, din 6 sau 8 turte. Cantitățile pot fi dublate sau triplate, în caz că se dorește un tort mai mare.

Ingrediente pentru blaturile de tort

  • 2 ouă medii
  • 50 g unt
  • 75 g miere de albine
  • 135 g zahăr brun
  • 275 g făină
  • 10 g bicarbonat de sodiu
  • 10 g suc de lămâie sau 1 linguriță oțet de mere
  • 20 g pudră de cacao
  • un vârf de sare

Ingrediente pentru umplutura de mandarine/portocale

  • 250 ml suc proaspăt de mandarine
  • 20 g zahăr pudră
  • 3 foi de gelatină/9 g
  • 20 g lichior Cointreau

Notă: Dacă alcoolul este omis, atunci folosește 2 foi de gelatină/6 g.

Ingrediente pentru crema de smântână și frișcă

  • 300 g smântână sau crème fraîche
  • 300 g frișcă
  • 150 g zahăr pudră (sau după gust)

Ingrediente pentru crema de ciocolată

  • 1/3 din cantitatea totală de cremă de smântână și frișcă
  • 10 g pudră de cacao

Metoda de lucru

Într-o oală mică, pune untul, zahărul, mierea și amestecând continuu, topește compoziția la foc mic până se dizolvă și omogenizează complet. Lasă oala să se răcească pentru câteva minute, apoi adaugă ouăle, unul câte unul, până s-au incorporat bine. Dizolvă bicarbonatul de sodiu în sucul de lămâie sau oțet și adaugă-l la amestecul umed. Separat, cerne împreună făina, vârful de sare și pudra de cacao, apoi adaugă ingredientele uscate peste cele ude. Amestecă până obții o compoziție uniformă și lucioasă. La această etapă, aluatul este umed și lipicios. Acoperă vasul cu un prosop și transferă-l la frigider pentru 20-30 de minute.
⁣⁣

Când aluatul s-a răcit dar încă este moale, răstoarnă-l pe blatul de lucru bine înfăinat și porționează-l în bucăți egale. Cu un sucitor, întinde foile cam de 3-5 mm grosime. Pentru a tăia foile, am folosit un inel de patiserie de 16 cm în diametru. Coace blaturile de tort în cuptorul preîncălzit la 180 C pentru 4-5 minute. Atenție, stai cu ochii pe cuptor să nu le usuci!

Pentru umplutura de mandarine, pune sucul proaspăt stors și zahărul pudră într-o oală, încălzește compoziția la foc mic până se topește zahărul. Între timp hidratează foile de gelatină într-un pahar cu apă rece. Scurge bine gelatina de excesul de apă și adaug-o peste suc, amestecă până se topește, adaugă lichiorul Cointreau și transferă compoziția la frigider până se răcește complet. Când umplutura de mandarine s-a răcit, pune-o într-un robot de bucătărie și prin pulsații, amestecă până devine de consistența unui gel.

Pentru crema de smântână și frișcă, transferă smântâna și zahărul pudră în vasul unui mixer. Amestecă până devine pufoasă și aerată. Adaugă frișca puțin câte puțin, până crema devine stabilă și își menține forma. Transferă ⅓ din cremă într-un bol separat și cerne deasupra pudra de cacao. Amestecă până obții o cremă de ciocolată.

Asamblează tortul. Eu am obținut 6 straturi cu cremă albă și 6 cu umplutură de mandarine. Am finisat tortul cu crema de ciocolată și l-am decorat cu crenguțe de cireș înflorit.

Tortul se lasă la frigider pentru 6,8 ore, sau cel mai bine peste noapte.