Colacii sunt niște produse de panificație specifice țărilor est-europene. Iar în majoritatea acestor culturi, colacul este pregătit pentru celebrarea evenimentele mari ale anului, sau a sărbătorilor de familie. Nu e în zadar acest lucru, pentru că aluatul de colac, este unul îmbunătățit cu ouă, zahăr, ulei iar uneori și lapte, ca mai apoi colacii să fie împletiți în câteva fire, ornați cu simboluri sau decorați cu semințe.

Colacul mai este numit pâinea de sărbătoare, iar în dependență de sărbătoare sau eveniment, se deosebește prin formă și metoda de împodobire. Bunăoară cei clasici rotunzi, se deosebesc de cei în formă de opt, pregătiți la Crăciun, așa numiții crăciunei, sau colacul miresei este împodobit diferit de cel am mirelui sau cel al nașilor. Prin forme și simboluri specifice, această pâine de sărbătoare, devine un element de comunicare dintre membrii unei comunități.

Pentru pregătirea acestui colac, eu am folosit maia, însă maiaua poate fi înlocuită cu drojdie comercială. Pentru acest lucru, înlocuiește cele 110 g de maia, cu 7 g de drojdie uscată. Datorită acestui fapt, timpul de dospire a aluatului se va micșora considerabil.

Ingrediente

● 80 g apă caldă
● 110 g maia la punctul maxim de fermentare, sau 7 g drojdie uscată
● 1 ou mare
● 1 gălbenuș (păstrează albușul pentru final)
● 345 g făină albă
● 50 g zahăr
● 5 g sare
● 85 g ulei vegetal (avocado, floarea soarelui etc;)
● semințe de mac sau susan pentru decor (opțional)

Metoda de lucru

Într-un vas încăpător, pune apa și dizolvă maiaua. Dacă folosești drojdie uscată, acoperă vasul cu un prosop și lasă maiaua să se activeze timp de 5-10 minute, până observi bule de aer la suprafață. Dacă folosești maia, continuă cu restul ingredientelor.

Adaugă oul, gălbenușul, zahărul și amestecă bine. Cerne făina și adaugă sarea. Amestecă până toată făina este hidratată. Acoperă vasul și lasă-l pentru 60 de minute la autolyse. (Timpul de autolyse va fi respectat doar dacă ai folosit maia).

După ce timpul de odihnă a expirat, începe să frămânți aluatul până devine moale și glutenul este activat, în jur de 6-8 minute. Opțional, poți folosi un mixer de bucătărie.

Adaugă uleiul puțin câte puțin, fără grabă, până îl încorporezi pe tot. La început aluatul se separă, dar ulterior se leagă împreună. Frământă aluatul până devine neted și uniform.

Transferă aluatul într-un vas curat și lasă-l să crească la temperatura camerei până își dublează volumul, aproximativ 4-6 ore. Aluatul cu drojdie uscată se va ridica mai repede, cam în 1,5-2 ore.

După ce aluatul și-a dublat volumul, împarte-l în părți egale, formează bile rotunde și lasă-le la odihnit pentru 10-15 minute.

Colacul poate fi împletit în 2, 4, 6 sau 8 fire. Ia o bucată de aluat și aplatizeaz-o cu dosul palmei. Cu ajutorul unui sucitor, formează o turtă ovală, apoi răsucești-o de-a lungul diametrului obținând o fâșie lungă. Această metodă îți permite să obții fâșii de grosime egală.

Repetă aceeași pași până termini toate bucățile de aluat. Împletește și transferă pâinea pe o foaie de copt. Acoperă vasul și lasă colacul să crească până își dublează volumul. Aproximativ 3-4 ore pentru cel cu maia și cam 30-60 de minute pentru cel cu drojdie.

Unge pâinea cu albușul de ou rămas și presară cu semințe la alegere. Coace colacul în cuptorul preîncălzit la 175 C, pentru 35-40 de minute, sau până s-a rumenit frumos.