Prăjitura Baklava, este tradițională Imperiului Turcesc, provenind tocmai de prin anii 1650. Nu se cunoaște originea provenienței acestei prăjituri, dar se presupune că vine tocmai de la Constantinopol, în prezent Istanbul, din bucătăriile imperiale ale palatului Topkapi. Se mai presupune că prăjitura a fost inspirată de la Romanii Antici, sau de la ceea ce noi numim astăzi în bucătăriile noastre, plăcinte. Fâșii de foi filo, umplute cu diverse bunătăți.

În prezent, se găsește cu ușurință o diversitate largă de feluri de Blaklava, care se deosebesc atât prin formă, gust, până la umpluturi extravagante ca nuci pecan, fistic, migdale, fructe uscate, sirop de trandafir, salcie, sau miere clasică.

Ingrediente

  • Un ambalaj de foi filo
  • 350 g nuci măcinate
  • ½ linguriță scorțișoară
  • ¼ linguriță nucșoară
  • 225 g unt topit

Ingrediente pentru sirop

  • 300-350 g miere
  • 250 g apă
  • coaja rasă de la o lămîie
Baklava clasică cu nucă

Metoda de lucru

Taie foile de filo de dimensiunea tavei tale și acoperă-le cu un prosop ud, pentru a evita zvântarea lor.Topește untul.Macină nucile și amestecă-le cu ½ linguriță scorțișoară și ¼ linguriță nucșoară.

Unge tava cu unt topit și aliniază primele fâșii de foi filo. În dependență de grosimea lor, folosește câte 4-6 fâșii deodată, unse cu unt din abundență, inclusiv între ele. Aranjează deasupra ½ din cantitatea de nucă măcinată, apoi iar câteva fâșii de foi filo. Unge fâșiile cu unt și repetă la fel cu cantitatea de nucă și foi rămase.

Cu ajutorul unui cuțit, direct în tavă, taie fâșiile de filo în dreptunghiuri, apoi dreptunghiurile pe jumătate în diagonală.

Dă tava în cuptorul preîncălzit la 175 C pentru 40-45 de minute.

Pregătește siropul. Într-o oală toarnă apa, mierea de albine, coaja de lămâie și dă siropul în clocot. Fierbe siropul la foc mic timp de 10 minute.

Când timpul de coacere e expirat, cu ajutorul unui polonic, toarnă siropul deasupra, acoperind toată suprafața. Lasă desertul aproximativ 30-60 minute să se stabilizeze, sau până siropul este absorbit în întregime.