Îmi era tare poftă de o pizza, dar aveam frigiderul aproape gol. Am scanat repede împrejurimile bucătăriei și am zărit câteva roșii rămase în vasul cu fructe. Știam că mai găsesc și niște măsline uitate de mult într-un borcan și așa mi-a venit în minte să fac repede o Focaccia.

Focaccia este un fel de pâine italiană, făcută cu același aluat ca și pâinea Ciabatta, doar că în formă plată și finisată cu toppinguri delicioase. Aluatul poate fi îmbogățit cu orice fel de pireu sau lăsat așa simplu. Mie foarte mult îmi place combinația cu spanac, mai ales că și arată bine. Dar imaginează-ți ce frumos și gustos s-ar potrivi cu cartof dulce sau sfeclă roșie.

Pentru toppinguri poți folosi orice îți place ție. De la roșii deshidratate, ierburi, usturoi, până la fructe de sezon și brânză cu mucegai. Lasă-ți imaginația să zboare!

Ingrediente

  • 200 g făină
  • 100g apă
  • 80 g frunze de spanac + 25 g apă + 1 linguriță suc de lămîie
  • 60 g maia la punctul maxim de fermentare
  • 6 g sare
  • ulei de măsline pentru uns vasul
  • toppinguri la alegere (eu am folosit roșii proaspete, ierburi mediteraniene, măsline kalamata, sare de mare și bucăți de brânză Feta)

Metoda de lucru

Pregătește pireul de spanac. În bolul unui robot de bucătărie, adaugă frunzele de spanac, apa, sucul de lămâie și amestecă până obții un pireu neted. Într-un vas încăpător, adaugă apa, maiaua și pireul de spanac. Omogenizează compoziția, adaugă făina, sarea și frământă aluatul timp de 3-5 minute. Aluatul iese moale și lipicios, nu fi tentat(ă) să mai adaugi făină. Lasă aluatul să se odihnească timp de 60 de minute. După ce aluatul s-a odihnit, fă primul tur de întinderi & împăturiri. Cu pauze de 30 de minute, repetă procedura de 3-4 ori.

Într-un vas bine uns cu ulei de măsline, întinde aluatul cu ajutorul degetelor. Acoperă-l cu o folie de plastic și dă-l la frigider peste noapte. A doua zi, scoate tava din frigider cu o oră înainte să meargă la cuptor. Preîncălzește cuptorul la 230 C. Dacă este necesar, ajustează forma aluatului, adaugă toppinguri la dorință și pune focaccia la copt pentru 15-20 de minute, sau până s-a rumenit frumos.

Poftă bună!