Tort de ciocolată aniversar
Cred că noi oamenii, cu toții iubim lunile în care ne-am născut. Cam așa eu, ador APRILIE. Nu e nici început de primăvară, dar nici plină vară, sau toamnă, sau iarnă. Deși fiecare anotimp are farmecul său și port pentru fiecare o iubire separată, de aprilie trebuie să recunosc, că sunt pe bune îndrăgostită. Iarba își capătă culoarea de cel mai crud verde, pomii de măr și cireș își deschid florile într-o briză de parfum, cerul e mai albastru decât cel mai clar albastru, vremea e caldă dar nu prea caldă, aerul e moale și pufos, iar oamenii, parcă mai calzi, mai blânzi, mai buni.
Mi-au luat mulți ani până am îndrăznit să recunosc că-mi place ANIVERSAREA DE ZIUA MEA DE NAȘTERE! Indiferent de anii care-mi bat la geam, simt împlinire, fericire și recunoștință pentru viață, că exist.
Mă bucur ca un copil de tortul aniversar, de dorința pe care o rostesc în gând când suflu-n lumânare, de căldura oamenilor pe care îi iubesc, de grija lor și de toate urările de bine.
Rețeta de tort cu ciocolată, pentru un tort cu dimensiunea între 15-18 cm în diametru
Acesta e probabil cel mai gustos tort de ciocolată din viața mea. Nu exagerez. E pufos ca o pană, umed pe interior și savuros, iar crema…ușoară și delicată ca o balerină în dans. Te invit să-l pregătești fără ocazii speciale în viața ta, ca să te poți bucura de el din plin.
Compoziția tortului e una foarte simplă. E compus din blaturi de cacao și un cremeux din ciocolată neagră. Pentru blaturi, îmi place să folosesc pentru copt, o tavă cu dimensiunea de 45.7 cm * 33 cm * 2.5 cm, dar puteți folosi și 2 tave rotunde cu diametrul între 15-18 cm. Doar timpul de coacere va fi diferit, deci va trebui să-l urmăriți. Pentru tava dreptunghiulară, timpul de coacere va fi între 12-15 minute. După ce blatul va fi scos din cuptor, se va lăsa la răcit complet, apoi cu un inel de patiserie, se vor tăia 4 foi egale. Pentru tavele rotunde, timpul de coacere va fi ușor mai lung, aproximativ 35-40 de minute, sau până trece de testul scobitorii. La fel ca și în varianta de mai sus, blaturile se vor lăsa la răcit, apoi se vor tăia cu grijă pe jumătate pentru a forma 4 foi egale.
De altfel, puteți înlocui liber zahărul alb cu zahăr de cocos, iar făina albă cu făină de speltă, așa cum am făcut eu. Tortul iese absolut minunat și mai prietenos pentru cei la diete. Apa din ingrediente, mai poate fi înlocuită cu cafea, fie solubilă, decofeinizată sau de care preferați voi. Eu de cele mai dese ori folosesc apă filtrată, însă cafeaua intensifică gustul de ciocolată, pentru iubitorii de gust mai intens. De preferat, e să pregătiți crema și blaturile cu o zi înainte de asamblare, astfel, ambele componente vor avea suficient timp pentru stabilizare.
Crema se va pregăti folosind metoda anglaise (anglaise method), unde gălbenușurile de ou sunt temperate cu frișcă caldă, apoi aduse la temperatura de 84C, pentru pasteurizare. Astfel, crema sau tortul final, NU poate fi congelat, pentru a nu deteriora structura delicată a cremei. Pentru cremă puteți folosi ciocolată neagră de la 66% în sus. E important să respectați procentul de unt de cacao din ciocolată, pentru că anume untul de cacao, ajută la stabilizarea cremei. Deci nu mai puțin de 66%.
Ingrediente pentru blaturile de ciocolată
- 175 g făină
- 80 g cacao
- 6 g bicarbonat
- 3 g praf de copt
- 6 g sare
- 3 ouă
- 250 g zahăr (alb tos sau de cocos)
- 125 g apă filtrată sau cafea la temperatura camerei
- 138 g unt topit și răcit
- 180 g creme fraîche sau smântână
Metoda de lucru
În vasul unui mixer, adaugă ouăle și zahărul. Bate compoziția aproximativ 5 minute sau până se albește. Amestecă împreună ingredientele uscate și treptat, adaugă jumătate din ele, apoi din apă în compoziția de ou. Amestecă până se omogenizează și repetă aceeași pași cu a doua jumătate de ingrediente uscate și apă. Apoi adaugă pe rând untul și mai amestecă, apoi smântâna, și mai amestecă. Compoziția finală va fi ieși pufoasă și aerată ca un nouraș. Distribuie aluatul în tavă și pune tava în cuptorul preîncălzit la 175C/350F. Când blatul este copt, transferă-l pe un grătar până se răcește complet. După răcire, taie-l în 4 părți egale.
Ingrediente pentru cremă (Chocolate Cremeux)
- 500 g frișcă
- 160 g gălbenuș de ou
- 50-100 g zahăr (ajustați cantitatea în dependență de ciocolata folosită)
- 200 g ciocolată neagră
- 1 păstaie de vanilie
Metoda de lucru
Într-un vas încăpător, cântărește ciocolata și adaugă semințele de vanilie. Într-o crăticioară la foc mic, încălzește frișca. Într-un bol, amestecă zahărul și gălbenușurile de ou. Când frișca e aproape de punctul de fierbere, temperează gălbenușurile adăugând puțin din frișca fierbinte și amestecă rapid. Transferă gălbenușurile în oală și amestecând continuu, adă compoziția la temperatura de 84C. Ai grijă să nu depășească 86C pentru a nu separa crema. E important să folosești un termometru de bucătărie.
Transferă crema peste ciocolată și amestecă până devine uniformă și lucioasă. Poți folosi pentru asta inclusiv un robot vertical. Acoperă crema cu folie de plastic și las-o la frigider până se întărește și răcește complet.
Pentru a asambla tortul, aranjează un blat de ciocolată pe tava de servit. Pune deasupra 2-3 linguri de cremă și distribuie-le uniform. Aranjează deasupra o doua foaie. Repetă pașii până ai terminat foile de tort. Folosește crema rămasă pentru a acoperi diametrul tortului. Decorează-l după propria imaginație. Tortul poate fi servit imediat după ce s-a răcit complet. Aproximativ 2-3 ore.
Sper să te bucuri de această rețetă împreună cu familia ta și oamenii tăi dragi!