Cum să crești maia acasă?

Maiaua sau drojdia sălbatică, este un amestec din apă și făină lăsat la temperatura camerei pentru o anumită perioadă de timp. Microorganismele prezente în făină, apă și aer se reproduc și încep să fermenteze, dând naștere unei culturi naturale de fermentare care se utilizează în aluaturile dospite. Procesul integral durează aproximativ 7 zile de la început până la sfârșit. Cu toate acestea, uneori poate să dureze mai mult, de la 7 zile până la două săptămâni. Scopul final este să obții o maia activă și sănătoasă, iar timpul final poate depinde de anotimp, umiditate și temperatura din bucătăria ta. Îți sugerez să ai răbdare, e un proces natural și firesc.

Din ce tipuri de făină poți crește o cultură de maia?

Orice făină pe bază de cereale funcționează pentru a crește o cultură nouă de maia. Făinurile obținute din orz, secară, făină albă de grâu sau făină integrală, toate sunt bune. Cu toate acestea, făina de griu albă pentru pâine, este cea mai indicată. Dacă vei crește o cultură de maia pe bază de făină albă, o vei putea folosi obținând același rezultat, chiar dacă scopul final este să faci pâine de secară, sau pâine integrală.

De ce vei avea nevoie ca să începi?

  • Un borcan cu volumul de maxim 500 ml
  • 1 pachet de făină albă pentru pâine
  • Apă curată (recomand apă filtrată)

Ziua 1

Într-un borcan, combină 50 g de făină albă pentru pâine cu 50 g de apă călduță. Amestecă cu o linguriță până compoziția devine netedă, asemănătoare unei paste. Acoperă borcanul cu un capac și lasă compoziția să se odihnească într-un loc cald ferit de curenți, aproximativ 23-25 C pentru 24 de ore.

Nota: Pentru că făină integrală are un conținut proteic mai bogat (16%) decât făina de grâu albă (13%), la alegere, poți să folosești în ziua 1 făină integrală în loc de făină albă. Făina integrală va stimula procesul de fermentare mai repede. De altfel, trebuie să menționez și acest lucru foarte important: apa se cântărește întotdeauna în grame, nu în mililitri.

Ziua 2

În ziua 2 vei verifica dacă pe suprafața compoziției au apărut bule mici de aer. Bulele indică dacă s-a pornit sau nu procesul de fermentare. Nu te îngrijora dacă nu le vezi. În caz că observi formarea unui lichid gri la suprafață sau pe mijlocul compoziției, care poate avea și un miros asemănător alcoolului, nu te speria! Este un proces natural de separare și indică că drojdia este flămândă. Fără să arunci nimic din compoziția din ziua 1, adaugă deasupra 50 g de făină albă și 50 g apă caldă. Amestecă compoziția, acoperă borcanul cu capac și lasă compoziția să se odihnească într-un loc cald ferit de curenți, pentru încă 24 de ore.

Ziua 3 | Ziua 4 | Ziua 5

În următoarele 3 zile, repetă pașii din ziua 2. Fără să arunci nimic din compoziția de până acum, adaugă deasupra 50 g de făină albă și 50 g apă caldă. Amestecă compoziția, acoperă borcanul cu capac și lasă compoziția să se odihnească într-un loc cald ferit de curenți, pentru încă 24 de ore.

Ziua 6

Pe măsură ce drojdia începe să se dezvolte, maiaua va crește și se vor forma bule la suprafață și în întreaga cultură. Azi e timpul să îndepărtezi și să arunci jumătate din cantitatea de maia. Hrănește compoziția cu 50 g de făină albă și 50 g apă caldă. Amestecă compoziția, acoperă borcanul cu capac și las-o să se odihnească într-un loc cald pentru 12 ore. Pentru că maiaua devine mai puternică pe zi ce trece, în dependență de temperatura din bucătăria ta, acest proces se poate întâmpla mai devreme de 12 ore. Când maiaua începe să scadă în volum, e timpul să o hrănești din nou.

Ziua 7

Până în ziua 7, maiaua trebuie să devină activă, acrișoară și să se dubleze în volum. La suprafață și interior trebuie sa observi o cantitate mare de bule de toate mărimile. Textura va fi pufoasă, poroasă și va avea un miros plăcut. Îndepărtează și aruncă jumătate din cantitatea de maia. Hrănește compoziția cu 50 g de făină albă și 50 g apă caldă. Amestecă compoziția, acoperă borcanul cu capac și las-o să se odihnească într-un loc cald pentru încă 12 ore. Când maiaua ajunge la punctul maxim de fermentare, poate fi folosită îndată pentru a coace pâine.

Maiaua matură se va păstra la frigider; se va hrăni o dată pe săptămână dacă nu se face pâine deloc, sau de unu-două ori înainte să faci pâine, ca să o împrospătezi și să-i readuci puterile.