Cum ne alimentăm sănătos, ce produse consumăm, cum alegem produsele alimentare după lista de ingrediente, cum citim o etichetă corect?

La aceste întrebări am ales să îți răspund azi, după mai multe mesaje primite în privat. Sper să vă fie de mare ajutor această informație, iar dacă cunoașteți și alte lucruri la fel de importante, vă rog să-mi lăsați un mesaj pe pagina mea de Instagram.


În majoritatea țărilor din lume, calitatea produselor alimentare, este strict monitorizată și reglementată de stat, conform cerințelor și normelor de securitate alimentară. Chiar și așa, în unele țări legea nu interzice comercializarea produselor de calitate inferioară, ci mai degrabă ambalarea lor corespunzător, în așa fel încât cumpărătorul singur să poată citi ușor ambalajul și să poată  lua de sine stătător decizia de a procura/consuma sau nu un astfel de produs.

Mai mult de atât, unele țări Europene interzic complet producerea și utilizarea unor ingrediente, de exemplu anumite tipuri de coloranți alimentari, dar care sunt pe larg folosiți în Statele Unite; și total invers, de exemplu sămânța Tonka, interzisă în Statele Unite, dar folosită pe larg în Europa.

De aceea recomandarea mea primară, este să învățați să citiți corect etichetele produselor alimentare. Un produs inofensiv pentru sănătate, este acela care:


Conține cât mai puține ingrediente. De exemplu un borcan cu gem de căpșune trebuie să conțină: căpșune, zahăr, suc de lămâie (în acest caz, sucul de lămâie are rol de conservant/stabilizator).

Atenție! Ingredientele pe ambalaj sunt întotdeauna scrise în ordinea cantității folosite. Dacă pe ambalajul nostru de gem de căpșune zahărul avea să fie scris primul, atunci asta ar fi însemnat că cantitatea de zahăr e mai mare decât cantitatea de căpșune propriu-zise.

Nu conține stabilizatori și conservanți sintetici: guar gum, carrageenan, locust bean, xanthan gum etc; Absolut toți acești stabilizatori sintetici, afectează grav flora intestinală și distruge bacteriile bune din intestin.

Care sunt stabilizatorii și conservanții naturali? Pectina, sucul de lămâie, oțetul, sarea, zahărul brun, gelatina animalieră, amidonul, agarul etc;

Atenție! Natural NU înseamnă inofensiv, mai ales dacă ne referim la cantitate. La fel de important este să atragem atenție la proveniența acestor ingrediente, dar despre asta vezi mai jos.

Nu conține arome naturale. Termenul de aromă naturală, nu este reglementat de absolut nici un stat/țară, iar sub numele acesta se pot ascunde arome sintetizate artificial, care la fel vor dăuna grav sănătății noastre.

Ingredientele NU au fost produse prin modificare genetică. De exemplu doar în Statele Unite, 92% din culturile de porumb, 94% din culturile de soia, 94% din culturile de bumbac, sunt culturi modificate genetic (GE - genetically engineered).

Nu conține uleiuri vegetale rafinate. Absolut toate uleiurile RAFINATE sunt toxice, cancerigene, inflamatorii etc; pentru organismul uman.

Atenție! Uleiuri rafinate nesănătoase: uleiul de floarea soarelui, uleiul de porumb, uleiul din semințe de bumbac, de soia, de rapiță, de palmier etc; Toate aceste uleiuri sunt pe larg folosite în industria alimentară.

Uleiuri sănătoase: Uleiul de floarea soarelui nerafinat (de la moară), uleiul de măsline, uleiul de avocado, uleiul de struguri, de cocos etc; Toate aceste uleiuri sunt bune, benefice pentru organism și pot fi folosite atât în salate, cât și încălzite termic.

Nu conține coloranți artificiali: Blue 1, Red 40, Yellow 5, Titanium Dioxide etc;

Cum să citești eticheta de pe fructe? Ce înseamnă codul de pe etichetă?


Un cod din patru cifre care începe cu un 3 sau un 4 înseamnă că produsul este cultivat/crescut  în mod convențional (conventionally grown).

Conventionally grown (cultivat în mod convențional) - este un termen agricol care se referă la metoda de cultivare a plantelor, fructelor și legumelor, care folosește pesticide, ierbicide și substanțe chimice în solul sărăcit de nutrienți.

Este opusul metodelor de cultivare organică care încearcă să producă/cultive fără substanțe chimice sintetice (îngrășăminte, pesticide, antibiotice, hormoni), sau organisme modificate genetic.

Un cod din 5 cifre care începe cu 9, înseamnă că produsul a fost crescut organic.

De exemplu, lămâile mici obișnuite vândute în Statele Unite vor fi etichetate - 4033, cele mari - 4053; lămâile organice mici vor fi etichetate - 94033, cele mari - 94053.

Atenție! Un cod din 5 cifre, dar care începe cu numărul 8 – înseamnă că fructul a fost modificat genetic.

La capitolul carne și pește, dar și produsele lactate, găsiți o grămadă de documentare bune atât pe Netflix cât și pe YouTube. Vă las aici o listă doar cu câteva dintre ele:

  • Cowspiracy
  • Food, INC
  • The Biggest Little Farm
  • To make a farm
  • Farmland
  • Before the plate
  • Rice People
  • Red Persimmons
  • Nowhere in Africa

Alegeți întotdeauna pui, ouă de găină care au crescut în libertate, lapte și unt de la vacile care au păscut pe deal, pește sălbatic și niciodată de la fermă.

Vă rog mult să faceți cunoștință cu întreaga listă, să dați căutări pe google, să vă puneți cât mai multe întrebări și să căutați cât mai multe răspunsuri.

Aveți grijă de sănătate!