Care sunt beneficiile fermentării îndelungate? De ce să faci pâine cu maia?
Practica folosirii maielei este la fel de veche ca și pâinea în sine. Ca să crești o cultură nouă, ai nevoie doar de apă și făină, iar compoziția odată amestecată și lăsată la temperatura camerei, va începe să se reproducă și să fermenteze datorită bacteriilor din mediul înconjurător. Microorganismelor din maia, nu le trebuie nimic altceva decât cu regularitate, să li se dea o porție nouă de apă și făină, producând acid lactic ca răspuns la conversia carbohidraților disponibili (din făină) în zaharuri (hrană) de care au nevoie pentru a supraviețui. Dioxidul de carbon, produs ca rezultat al procesului de fermentare, ajută ulterior aluatul să crească. Acest ciclu de fermentare e atât de simplu, natural și firesc, care mai aduce cu sine și o duzină de beneficii pentru sănătate.
Am auzit de nenumărate ori de la familie, prieteni și cunoscuți, că nu consumă pâine pentru că nu este sănătoasă, că îngrașă sau că au intoleranță la gluten. Aceste afirmații sunt adevărate, însă ATENȚIE, mai mult valabile pentru pâinea din comerț, coaptă la fabrică din făinuri procesate, înălbite cu clor, îmbogățite cu agenți de afânare, coaptă în grabă și întotdeauna cu drojdie comercială.
Grâul în sine este o cereală foarte versatilă și nutritivă cu multiple beneficii pentru sănătate. Grâul, pe lângă carbohidrați complecși, mai conține fibre, vitamine și minerale, antioxidanți importanți pentru organism, este sursa primară de vitamina B, care include tiamina, acidul folic și vitamina B6. Grâul este un produs foarte hrănitor, de aceea atunci când alegeți făina pentru pâine, trebuie să aveți mare grijă la calitatea ei, să fie neapărat din boabe de grâu dur, din surse sigure, integrală, de secară etc;
Anume datorită unui proces lent de creștere a unei culturi de maia, apoi de fermentare îndelungată a aluatului, glutenul din făină, proteina de legătură principală, este descompusă aproape în totalitate, obținând o pâine mult mai ușor de digerat, îi oferă gust și aromă unică, iar ție stare de sațietate. Pâinea coaptă pe maia, este o pâine vie, susține flora intestinală, nu-ți dă stare de greutate, dureri de stomac sau indigestie.
Acest proces lent de fermentare, descompune și tipul de carbohidrat, numit fructan. Anume glutenul și fructanul sunt principalele cauze de intoleranță și indigestie la oameni, iar microorganismele care lucrează la procesul de fermentație, le descompun aproape în întregime. Un aluat care a fost corect fermentat, poate fi considerat pre-digerat, lucru făcut de bacteriile sănătoase din maia.
E important să menționez că fermentarea prea lungă, mai mult de 36-48 de ore, în dependență de tipul de pâine și făină folosită, nu aduce niciun avantaj, ci din contra va influența gustul și aspectul produsului final. Un aluat care a fost prea mult fermentat, va deveni acru, iar textura va fi umedă și lipicioasă din cauza bacteriilor înfometate, își va pierde forma și puterea inițială.
Ca și toate alimentele pe care le consumăm zilnic, pâinea nu face excepții și trebuie consumată moderat, fără a face abuz. Doar așa ne putem menține sănătatea și greutatea în formă, alimentând corpurile și mintea noastră corect.